Lectoraten
Bewegen in en om de school – Hogeschool van Amsterdam
Bewegen, school en sport – Hogeschool Windesheim
Gezonde leefstijl in een stimulerende omgeving – Haagse Hogeschool
Move to Be – Fontys Hogeschool
Praktijkgerichte sportwetenschap – Hanze
Sport, bewegen en samenleving – Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Sportpedagogiek – Hogeschool Windesheim
Lectorenplatform Sport & Bewegen – Hogescholen Sport Overleg
Onderzoeksprogramma's uitgelicht
In de afgelopen 10 jaar is gewerkt aan uitdagende programma’s om alle kinderen beter te leren bewegen. Hiervoor zijn twee SIA RAAK subsidie projecten voor gebruikt: Beweegniveau herkend: Oog voor Excellentie en Bewegen kun je leren: houvast voor de vakleerkracht bewegingsonderwijs. De focus ligt hierbij om met behulp van een monitoring van beweegvaardigheid de kinderen via een programma waarin het accent ligt op ontwikkelen van coördinatieve vaardigheden te helpen ontwikkelen. Uniek aan de monitoringstool en het programma is dat het alle leerlingen, van de zwakke tot de zeer sterke, ondersteunt. De opbrengsten van deze onderzoeksprojecten zijn opgeschreven in een boekje, Bewegen kun je leren, en op een website geplaatst. Daar zijn onder andere 107 leskaarten en video’s te vinden.
40% van de kinderen beweegt dagelijks te weinig. In het project ‘Dynamische Schooldag’ werken onderzoekers samen om leren en bewegen te combineren. Dit verbetert niet alleen hun gezondheid, maar ook hun sociale en intellectuele ontwikkeling. Samen werken aan een actieve toekomst.
Start(V)aardig is een onderzoeksproject met focus op het in kaart brengen van de beweegvaardigheid van kleuters en een betere beweegstart. Wie op jonge leeftijd goed leert bewegen en daar plezier in heeft, ontwikkelt vaak een actieve leefstijl. Het onderzoek liep gedurende vier jaar (2019-2023) en werd uitgevoerd door een consortium van tien organisaties uit de sport- en beweegsector.
Van een gymleraar mag je verwachten dat hij of zij vaardig is in het observeren van de bewegingsactiviteiten van leerlingen. Deze perceptuele bekwaamheid is belangrijk om leerlingen goed te helpen en een betrouwbare beoordeling te geven. Docenten en opleiders Lichamelijke Oefening (LO) vragen zich af of de perceptuele bekwaamheid in de praktijk voldoende is en hoe deze doelbewust geoefend kan worden.
Er is veel behoefte aan praktisch toepasbare kennis over toetsen en beoordelen bij LO daarom dit project toetsen en beoordelen LO. Er zijn binnen Lichamelijke Opvoeding (LO) maar weinig onderwerpen die zo veel discussie losmaken als ‘toetsen en beoordelen’. Veel leraren LO vinden het lastig om leerlingen te (moeten) beoordelen, gezien de enorme verschillen in motorische vaardig-heden. Daarbij komt nog dat LO behalve beweegdoelen ook andere doelen heeft, die vastgelegd zijn in kerndoelen en eindtermen, en waarop ook beoordeeld zou moeten worden.
Sportpaspoort is een op maat gemaakt sport- en beweegprofiel voor basisschooleerlingen uit groep 6 t/m 8. Dit project probeert door middel van een motorische- en voorkeurentest een advies op maat te maken om kinderen in aanraking te laten komen met sporten die passen bij hun talent en voorkeur. Het sportadvies dat wordt ontwikkeld in het Sportpaspoort moet inzicht geven in de sporten en beweegvormen die bij de intrinsieke motivatie en beweegvaardigheid van het kind past. De focus ligt hierbij op een leven lang met plezier sporten en/of bewegen. Daarnaast draagt dit project ook bij aan het in kaart brengen en monitoren van de beweegvaardigheid van basisschoolleerlingen.
Met een glimlach de les bewegingsonderwijs uit
Hoe zorgen we ervoor dat ieder kind met meer plezier deelneemt aan de gymles? Dat is de hoofdvraag van dit project. Uit eerder onderzoek blijkt dat plezier in bewegen een belangrijke factor is voor een leven lang bewegen. Omdat vrijwel alle kinderen in Nederland bereikt kunnen worden via het bewegingsonderwijs, vormen gymlessen een goede basis voor een leven lang bewegen. Er bestaat echter geen eenduidig begrip van beweegplezier tijdens de gymles. Ook is er nog geen meetinstrument om plezier te meten en het is onduidelijk welke factoren plezier in bewegen beïnvloeden.
Jongeren in Nederland zitten te veel en sporten en bewegen te weinig. Slechts vijftig procent van de Nederlandse jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar voldoet aan de beweegrichtlijnen. Vmbo-leerlingen laten de grootste afname zien in sportdeelname en toename in inactiviteit. Om jongeren een gezonder toekomstperspectief te bieden, zal dit project vmbo-leerlingen stimuleren om te bewegen.
Beter bewegen van 3-6 jarige kinderen (ACT2ACT)
Twee op de vijf jonge kinderen bewegen te weinig en één op de vijf ontwikkelt zich motorisch zorgwekkend. Ondanks de aandacht hiervoor, lukt het onvoldoende dit te veranderen. Om het tij te keren, ontwikkelen we met een groot consortium in ACT2ACT een vernieuwende aanpak. De naam ACT2ACT is niet zomaar gekozen. Het is een acroniem voor: ACTive systems to ACTivate young children. Daarmee wordt het hoofddoel omvat, namelijk het verbeteren van het systeem om bewegen bij jonge kinderen stimuleren.
Voldoende dagelijkse beweging is cruciaal voor jonge kinderen. Het draagt bij aan hun welzijn, leervermogen, motorische vaardigheden, plezier en gezondheid. Samen kunnen we een gezonde en actieve jeugd bevorderen en de optimale ontwikkeling van kinderen ondersteunen!